Finans
Brüt/Net Maaş Hesaplama
Çalışanın, belirli saatler ve şartlar altında çalıştığı kuruma verdiği hizmetlerin karşılığı olarak aldığı paraya maaş denilmektedir. Bu maaş iş veren ile çalışan arasındaki anlaşmaya göre aylık yada haftalık olabilmektedir. Brüt Maaş ise kişinin aldığı maaşın kesintilere uğramamış halidir. Kesintiye uğradıktan sonra kişinin eline geçen esas maaşa ise Net Maaş denilmektedir.
Brüt ücrette bulunan kesintileri şöyle sıralayabiliriz :
1)SSK primi
2)İşsizlik Sigorta Fonu
3)Damga Vergisi
4)Gelir Vergisi
Çalışanların medeni ve aile durumlarına göre yapılan kesintilerde indirim uygulanabilmektedir. Ancak bu hesaplamaların yapılabilmesi için çalışanın Aile Durumu Bildirimi’ni imzalı olarak teslim etmesi gerekmektedir. Bu hesaplamalarda Gelir Vergisi Kanunun 103. maddesi esas alınmaktadır. Bu maddeye göre vergi oranı %15’dir. Şayet kişinin alacağı indirim %15 oranından fazla ise fazla olan miktar göz ardı edilmektedir.
İş başvurusu yapacak kişilerin ya da sözleşme yenileyecek kişilerin Brüt Maaş ve Net Maaş ayrımlarına dikkat etmesi gerekmektedir. Alacağı para Net Maaş olacağından kişilerin bu hususu göz önünde tutmaları tavsiye edilmektedir. Brüt Maaş üzerinden anlaşma yapıldığı takdirde, ileride vergi dilimi artacağından Net Maaşı düşebilir ya da yapılan zamma karşın Net Maaşında herhangi bir artış olmayabilir.
Yorumlar