Eğitim
KPSS Puan Hesaplama
KPSS Puan Hesapla
Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ; kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak isteyen personel adaylarının devlet dairelerinde çalışabilmek için girdikleri sınavdır. Sınav 2002 yılından bu yana ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Sınav esas amacı kaliteli personel yetiştirmek ve bu seçimin şeffaf biçimde olmasıdır. Sınav kendi içinde çeşitlilik göstermekle birlikte deşik gruplara ayrılmaktadır. Sınav; genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ve KPSS-A olmak üzere temel olarak 4’e ayrılmaktadır. Sınava lise, lisans, önlisans mezunları girebilmektedir.
KPSS-A, A grubu kadroları nitelendirmek için kullanılan terimdir. A grubunda; Başbakanlık, bakanlıklar, bakanlıklara ait; müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlükler, beldiyeler vb. kurumlarda bulunan görevler için yerleştirmeler yapılmaktadır. Bu gruptaki kadrolara başvurabilmek için adayların üniversite mezunu olmaları gerekmektedir. Bu grup için belli bir taban puanı vardır. Kazanılan kadronun kendi içinde ayrı sınavıda olabilmektedir.
Bunun yanı sıra B ve C grupları da bulunmaktadır. Bu gruplar için belli bir taban puanı yoktur. Başarı ortalamasına göre atamalar yapılmaktadır. B ve C kadroları kısaca A grubundan kalan meslek grupları ve kadroları içindir. 14 farklı daldan oluşmaktadır. Bütün adayların genel kültür ve genel yetenek sınavlarına girmesi zorunludur.
- TARİH
- KATEGORİ
- Eğitim
Yorumlar